Novi Sad, Kraljevo i Valjevo dobili rejting

Bez autora
Aug 02 2011

Tri grada u Srbiji odnedavno su vlasnici ocene svog kreditnog rejtinga što znači da se respektabilno mogu pojaviti na finansijskom tržištu u nameri da se zaduže. Taj rejting su stekli Novi Sad, Valjevo i Kraljevo. Novi Sad je dao da mu kreditnu sposobnost oceni najveća rejting kuća na svetu, američki Mudis, i dobio ocenu sposobnosti da jednom uzeti kredit servisira sa Ba3.Poređenja radi, kod iste rejting agencije istu ocenu kreditnog rejtinga ima Crna Gora. Gradske vlasti u Novom Sadu već su ranije objavile nameru da emituju municipalne obveznice za zaduživanje na tržištu.

Novi Sad, Kraljevo i Valjevo dobili rejtingKako saznaje Danas i tri grada u Srbiji odnedavno su vlasnici ocene svog kreditnog rejtinga što znači da se respektabilno mogu pojaviti na finansijskom tržištu u nameri da se zaduže.

Prema izvoru Danasa, taj rejting su stekli Novi Sad, Valjevo i Kraljevo. Danasov izvor tvrdi da je Novi Sad dao da mu kreditnu sposobnost oceni najveća rejting kuća na svetu, američki Mudis, i da je dobio ocenu sposobnosti da jednom uzeti kredit servisira Ba3.

Poređenja radi, kod iste rejting agencije istu ocenu kreditnog rejtinga ima Crna Gora. Gradske vlasti u Novom Sadu već su ranije objavile nameru da emituju municipalne obveznice za zaduživanje na tržištu.

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić za Danas kaže da na toj Berzi nije bilo dužničkih hartija od vrednosti, pa da tako među našim gradovima i firmama nije bilo onih sa rejtingom ni prestižnih ni manje prestižnih rejting agencija.

„Nešto malo je emitovala Nova ljubljanska banka, ali to je prošlo kroz primarno tržište, na sekundarnom tržištu trgovanja tom hartijom nije bilo“, kaže Gordana Dostanić.

„Usluge rejting agencija, pogotovo ove tri najpoznatije veoma su skupe tako da se našim firmama ta investicija ne bi isplatila.“

Iz istog razloga u Srbiji nije zaživela ni ideja da se dozvoli formiranje domaćih rejting agencija.

„I da je sa realizacijom te ideje neko nastavio morao bi da se veže za neku od poznatih rejting kuća, da preuzme njihovu proceduru i metodologiju jer nije jednostavna stvar izgraditi ih. Ali na tržištu se firme i gradovi mogu zaduživati i nerejtingovani, ali tada je pitanje ko će u takvu firmu ili grad, koja nema rejting investirati“, kaže Dostanićeva.

Idejom da formira svoju rejting firmu nosio se svojevremeno Eki investment, u vlasništvu Danka Đunića, ali i Centar za bonitet Narodne banke Srbije, koji se u međuvremenu institucionalno preselio u Agenciju za privredne registre.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik